Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Hier zie je een overzicht van de hypotheekrentes van de diverse geldverstrekkers met wie wij samenwerken. Voor de verschillende rentevaste periodes hanteren zijn andere rentepercentages. Over het algemeen geldt: hoe langer de periode, des te hoger de rente. Maar dit is sinds de recente rentestijgingen niet altijd meer het geval.
Verder kennen hypotheken risicoklassen. Hiervoor kijkt de geldverstrekker naar de verhouding tussen het hypotheekbedrag dat je nodig hebt en de waarde van je woning. Deze verhouding heet de LTV (afkorting van loan-to-value ratio). Hoe lager het hypotheekbedrag is ten opzichte van de waarde van de woning, des te lager de risicoklasse. Bij een hoge risicoklasse, bijvoorbeeld een LTV van 100%, rekent men vaak een risico-opslag: een extra percentage. Bij een lagere risicoklasse hoort een lagere rente.
Hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kennen over het algemeen geen risico-opslag. Daarvoor betaal je meestal direct de 'basis-rente'.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Laat je een huis bouwen of verbouwen en financier je dat met een hypotheek? De kosten hiervan worden dan meestal betaald uit een bouwdepot.
Wat is een bouwdepot?
Je geldverstrekker stort het bedrag dat je via een hypotheek (extra) leent voor nieuwbouw of een verbouwing op een speciale rekening: een bouwdepot. Zo houden ze er zicht op, dat je het alleen uitgeeft voor het doel waarvoor je het leent.
Het kan goed zijn dat jij jouw nieuwe woning gedeeltelijk wilt financieren met de overwaarde die je overhoudt na de verkoop van je huidige huis. Maar als die verkoop nog niet rond is, kun jij die overwaarde niet gebruiken. Een overbruggingskrediet biedt dan uitkomst. Deze tijdelijke lening helpt je om die periode, waarin je nog niet kunt beschikken over de overwaarde, te overbruggen.
Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, want hiermee past je financiering binnen de richtlijnen van het Nibud. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Zowel nu als in de toekomst. Als je een hypotheek onder NHG sluit staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen namelijk garant voor uw lening. Je betaalt hiervoor eenmalig kosten: in 2023 is dat 0,6% van het hypotheekbedrag. Deze kosten zijn aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.
Bij het afsluiten van een hypotheek kun je allereerst kiezen voor een variabele rente of een vaste rente.
Via het jaarlijks kostenpercentage (JKP) krijg je een betere vergelijking tussen hypotheekaanbieders. Het JKP is het percentage dat je betaalt inclusief bijkomende kosten én rekening houdend met of je vooraf of achteraf de rente betaalt. Het drukt de totale kosten van de hypothecaire lening uit als jaarlijks percentage. Dat is dus altijd hoger dan de nominale rente (de hypotheekrente).
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken; Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.
Parijsboulevard 209 (hoofdkantoor)
3541 CS Utrecht (Leidsche Rijn)
Fascinatio Boulevard 204 (op afspraak)
3065 WB Rotterdam
Olympia 2D (op afspraak)
1213 NT Hilversum
Tel: 030 890 94 09
Mail: info@hypotheekvitaal.nl
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 17:30
Weekenden en avonduren op afspraak
Kifid | 300.018572 |
AFM | 12049293 |
KVK | 80964028 |