Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.
Gefeliciteerd! Naast al het geluk heeft het krijgen van een kind ook financiële gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige kosten voor het inrichten van de babykamer, maar ook aan de doorlopende kosten van onder ander de luiers, kinderopvang, meer boodschappen, een hoger energie- en waterverbruik, vakanties, oppasdiensten, schoolkosten tot en met een computer en studiekosten. Daarnaast is het mogelijk dat jullie gezamenlijke inkomsten dalen, doordat jullie minder gaan werken. Maak daarom een overzicht van je inkomsten en (verwachte) uitgaven.
Bovendien is het belangrijk om kinderbijslag aan te vragen en na te gaan of je een kindgebonden budget kunt krijgen. Dit is afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd van de kinderen en het inkomen van de ouders.
Als je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat, kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Hoeveel toeslag je krijgt, hangt af van je inkomen (na aftrekposten) en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. Sinds 2018 heb je ook recht op kinderopvangtoeslag als je kind naar een peuterspeelzaal gaat.
Houd er rekening mee dat als je nog geen toeslagpartner hebt, maar samen een kind krijgt, je automatisch toeslagpartners wordt. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen zoals de zorgtoeslag en de huurtoeslag.
Als je als moeder werkt voor een werkgever dan heb je in principe recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof van minimaal 16 weken. Krijg je een uitkering van het UWV? Dan heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Zelfstandig ondernemers kunnen ook een uitkering krijgen van het UWV. Vraag de zwangerschapsuitkering altijd minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum aan.
Als werkende ouder heb je recht om tijdelijk minder te werken en tijd te besteden aan de zorg voor je kinderen. Dit heet ouderschapsverlof. Je kunt het verlof opnemen totdat een kind 8 jaar wordt. De uren die je aan verlof opneemt, krijg je niet doorbetaald tenzij er andere afspraken zijn gemaakt met je werkgever. Je pensioenopbouw loopt soms wel volledig door als je ouderschapsverlof opneemt. Dit hangt af van je pensioenregeling.
Geef de geboorte van je kind zo snel mogelijk door aan je verzekeraars. Kijk naar de volgende verzekeringen:
Ouders en grootouders kunnen (klein)kinderen geld schenken, bijvoorbeeld om te sparen voor een studie. Ouders kunnen in 2023 hun kind onbelast € 6.035 schenken. Grootouders mogen kleinkinderen dit jaar onbelast € 2.418 schenken. Bij een hoger bedrag moet je (klein)kind schenkbelasting betalen. De hoogte van de schenkbelasting hangt af van hoeveel je (klein)kind krijgt en wie de schenker is.
Let op: het vermogen van de minderjarige kinderen tel je bij je eigen vermogen op in je belastingaangifte. Misschien moet je er vermogensbelasting over betalen.
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. Onze financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veel gestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning bij een bank of andere geldverstrekker. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht. Verpanding houdt in dat de zekerheden die voortkomen uit de overeenkomst naar een overeengekomen pandhouder gaan. In het kader van een woningfinanciering betreft dit veelal de uitkering bij overlijden.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij naast de kosten voor de verhuizing aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies. Deze aankoopkosten hebben het voordeel dat je deze mag aftrekken van je inkomen voor de inkomstenbelasting.
Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek, want hiermee past je financiering binnen de richtlijnen van het Nibud. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning. Zowel nu als in de toekomst. Als je een hypotheek onder NHG sluit staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen namelijk garant voor uw lening. Je betaalt hiervoor eenmalig kosten: in 2023 is dat 0,6% van het hypotheekbedrag. Deze kosten zijn aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt bij wie er in Nederland een krediet (lening) heeft. Een ‘gewone’ registratie van een krediet vormt meestal geen probleem bij het aanvragen van een hypotheek, of is juist gunstig. Een negatieve registratie kan wel tot een afwijzing leiden.
Heb je nog geen vast contract? Je kunt dan je werkgever vragen of hij op zijn werkgeversverklaring wil opschrijven dat hij van plan is om je huidige dienstverband voor 'bepaalde tijd' na afloop om te zetten naar een arbeidsovereenkomst voor 'onbepaalde tijd' (een vaste baan). Voor de meeste geldverstrekkers biedt dat voldoende zekerheid bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag.
bel ons op
?????
Stuur een mail naar
?????
Bezoek ons op
?????
Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken; Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.
Parijsboulevard 209 (hoofdkantoor)
3541 CS Utrecht (Leidsche Rijn)
Fascinatio Boulevard 204 (op afspraak)
3065 WB Rotterdam
Olympia 2D (op afspraak)
1213 NT Hilversum
Tel: 030 890 94 09
Mail: info@hypotheekvitaal.nl
Maandag t/m vrijdag
09:00 - 17:30
Weekenden en avonduren op afspraak
Kifid | 300.018572 |
AFM | 12049293 |
KVK | 80964028 |